Szukaj
Menu Menu
Gamma Service    ...i wszystko lśni
Koszyk
0
Koszyk
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Jak dbać o czystość i higienę w gastronomii - PORADNIK

jak dbać o czystość w gastronomii

Prowadzenie każdej restauracji to ciężka codzienna praca wymagająca wielu poświęceń.
Utrzymanie odpowiedniego porządku w kuchni ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania całego obiektu. Brak dbania o należyty porządek i higienę zabije biznes równie szybko jak niewłaściwe zarządzanie.

Dbaj o zadowolenie klientów i zdrowie pracowników, przestrzegając kilku prostych zasad czyszczenia kuchni w branży gastronomicznej.

Znaczenie czystości w restauracjach

Brudny obiekt to pewny sposób na porażkę restauracji czy stołówki. Czystość jest ważnym elementem wpływającym na odczucia konsumenta, a to przekłada się bezpośrednio na sposób w jaki nas postrzega i co najważniejsze – czy jeszcze wróci.
Klienci nie tylko będą unikać restauracji, które wyglądają na brudne czy zaniedbane lub nieprzyjemnie pachną , ale będą również zamieszczać swoje opinie w mediach społecznościowych, co może szybko pogrążyć dane miejsce na mapie gastronomicznej.
Dodaj do tego nieudaną inspekcję sanitarną, a Twój lokal znajdzie się w poważnych tarapatach.

Bezpieczeństwo pracowników w restauracji

Podczas gdy bezpieczeństwo żywności jest głównym czynnikiem decydującym o sprzątaniu kuchni, istnieją również inne powody, dla których warto utrzymywać całą kuchnię w czystości.
Zabrudzone tłuszczem lub mokre podłogi mogą prowadzić do kosztownych poślizgnięć i upadków.
Bałagan w magazynie żywności czy chłodni może powodować nie tylko ryzyko potknięcia się, ale może również prowadzić do zniszczenia lub zepsucia zapasów.
Źle utrzymane maty gumowe również mogą powodować potknięcie czy upadek pracowników.
Każdego roku na świecie ok. 3mln. pracowników gastronomii ulega wypadkom na skutek poślizgnięcia skutkującego upadkiem, co kosztuje branżę gastronomiczną kilka miliardów dolarów rocznie. Liczby te powinny nam pomóc w ustaleniu priorytetów sprzątania dla zapewnienia właściwego poziomu bezpieczeństwa.

Wyzwania związane ze sprzątaniem restauracji

Należy wziąć pod uwagę, że restauracje to ruchliwe miejsca, a regularne sprzątanie może wydawać się przytłaczające, zwłaszcza gdy różne obszary wymagają różnego podejścia do sprzątania. Czyszczenie np. tłustej podłogi może wydawać się bardziej skomplikowane niż czyszczenie lodówki. Jednak oba te zadania są ważne.
Problem dodatkowo potęgują młodzi pracownicy godzinowi, którzy nie są zmotywowani do podejmowania trudnych działań lub pracownicy, którzy mogą nie w pełni rozumieć zadanie z powodu bariery językowej.
Poświęcenie czasu na szkolenie z prawidłowego sposobu sprzątania może wydawać się nieekonomiczne ze względu na szybką rotację pracowników. Ale przeszkolenie pracowników do pracy w bezpiecznym, higienicznym miejscu zapobiegnie kosztownym błędom i potknięciom w kuchni.

Czyszczenie podłóg w kuchni restauracji we właściwy sposób

Podłoga w kuchni jest najbardziej newralgicznym punktem ze względu na zbierające się na niej zabrudzenia, a jej czyszczenie nie jest tak proste, jak się wydaje.
Po dokładnym zamiataniu należy usunąć z podłogi cały nagromadzony tłuszcz, bo w przeciwnym razie podłoga pozostanie śliska i może zagrażać bezpieczeństwu osób pracujących w kuchni. Próba zrobienia tego za pomocą zwykłego mopa z wiadrem i uniwersalnego płynu do podłóg nie tylko nie usunie tłuszczu, ale może go dodatkowo rozprowadzić po innych częściach obiektu.
Usuwanie tłuszczu wymaga odpowiednich środków chemicznych np. Kiehl Grasset czy Voigt H640, odpowiedniego podejścia i cierpliwości. Zawsze należy przeczytać uważnie instrukcje i rozcieńczyć preparat zgodnie z zaleceniami producenta. Tak przygotowany roztwór zazwyczaj potrzebuje kilka do kilkunastu minut aby zemulgować tj. rozpuścić tłuste zabrudzenia, dlatego po rozprowadzeniu go na podłodze należy pozostawić roztwór roboczy aby zaczął działać. Po tym czasie można zacząć szorować podłogę.
Tłuszczu nigdy nie można usunąć całkowicie, jeśli sprzątanie obejmuje tylko mopa i wiadro. Zwykły mop szybko zaczyna zostawiać warstwę brudu, tłuszczu i pozostałości, które to po wyschnięciu ponownie pokrywają podłogę, wnikają w fugi i sprawiają, że podłoga nadal jest śliska i niehigieniczna.
Nowoczesne technologie i składniki zawarte w specjalistycznych środkach do podłóg kuchennych mogą bez problemu całkowicie usunąć tłuszcz i inne zanieczyszczenia z Twojego obiektu. Są szybsze i łatwiejsze w użyciu niż zwykłe płyny uniwersalne, oszczędzając czas i wysiłek.

Zadania i miejsca do sprzątania w gastronomii

Ze względu na wielkość i złożoność kuchni w restauracjach sprzątanie najlepiej podzielić na zadania dzienne, tygodniowe i miesięczne.
Poniżej zakres prac z przykładowymi produktami które możesz zastosować do danego zadania:

Codziennie:

  • Wytrzyj ściany - polecamy Voiger Tłusty Brud
  • Wyczyść grill, płytę grillową, kuchenkę i frytkownicę nie zapominając o dolnej części - polecamy Forlux Grill Remover
  • Zmień wykładzinę foliową na wierzchu kuchenek i grilli
  • Wytrzyj pozostały sprzęt: ekspresy do kawy, kuchenki mikrofalowe, tostery i krajalnice
  • Zdezynfekuj blaty robocze - polecamy VC621N
  • Wyczyść głowice dystrybutorów napojów i pistolety z napojami gazowanymi
  • Wyczyść umywalki
  • Upierz ścierki, ręczniki, fartuchy i uniformy w pralce - polecamy Kiehl Arenas-Perla Des
  • Pozamiataj chłodnie i inne miejsca do przechowywania
  • Zdezynfekuj miejsca wywozu śmieci i kosze na śmieci - polecamy C477 Smelloff
  • Umyj podłogi

Raz w tygodniu:

  • Wyczyść ścianki piekarnika, drzwiczki i ruszty - polecamy czyściwo Katrin
  • Odkamień zlewozmywaki i baterie - polecamy Dix Kamień & Rdza
  • Wygotuj frytkownicę
  • Umyj i zdezynfekuj lodówkę i zamrażarkę - polecamy Forlux PCH
  • Oczyść odpływ podłogowy

Raz w miesiącu:

  • Wyczyść ekspresy do kawy
  • Wyczyść i zdezynfekuj maszynę do lodu
  • Wyczyść i zdezynfekuj zamrażarkę - polecamy Kiehl Frigosan
  • Opróżnij osadniki tłuszczu
  • Umyj gruntownie ściany i sufity, aby usunąć nagromadzony tłuszcz - polecamy C479 Maxal
  • Umyj okapy i wyciągi

Powiązane produkty

frigosan płyn do mycia pomieszczeń chłodniczych
613,78 PLN

KIEHL FRIGOSAN 10L

Środek myjący do zamrażarek i chłodni
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Sklep internetowy Sellingo.pl